Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (2024)

Kerry James Marshall föddes 1955 i Birmingham, Alabama, där han tillbringade de första nio åren av sitt liv. Det var under den här tiden som medborgarrättsrörelsen växte sig allt större och när Kerry och hans familj flyttade till Los Angeles upplevde han oroligheterna på nära håll. Hans nya hem låg i närheten av Svarta pantrarnas högkvarter, en organisation som spelade en viktig roll i kampen för afroamerikaners medborgerliga rättigheter. Upploppen som bröt ut 1965 skulle komma att påverka Marshalls oeuvre. I en intervju med konstnären Charles Gaines minns konstnären händelsen och förklarar efterdyningarna som den skapade: “Det våld som ägde rum förvirrade mig. Barnen brände upp skolan i protest. Tonåringar slog rektorer. Det hölls demonstrationer på idrottsplatserna, vilket fick folk att bli uppjagade över saker som var fel.”

Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (1)

Det var kampen för jämlikhet som formade Kerrys världsuppfattning och som fick honom att bestämma sig för att porträttera svarta personer i vardagliga miljöer. Normaliteten skapad av bakgrunden och omgivningen i hans arbete står i kontrast till hans figurer. Deras hud verkar nästan kolsvart, vilket gör att de sticker ut från målningen samtidigt som de lyfter fram det faktiska ögonblicket och deras rörelse. Marshall använder den “retoriska svartheten” för att betona den rika och expansiva påverkan som figurerna har på betraktarna.

Läs: Världens 12 dyraste målningar på auktion

Genom att blanda elfenbenssvart, kolsvart och järnoxidsvart med andra nyanser försöker konstnären visa synligheten och osynligheten, närvaron och frånvaron, av minoriteter i samhället. När han öppnade en utställning på Louisiana Museum of Modern Art i Danmark, kommenterade han: “Jag är väldigt medveten om den allmänna frånvaron svarta figurer har i den centrala berättelsen av de verk som blir grunden till konsthistorien som vi känner till.”

Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (2)

Med sina verk förändrar han inte bara människors perspektiv utan också deras förväntningar när de går in på ett museum och bara ser vita figurer. Ändå har Marshall aldrig haft avsikten att konfrontera betraktaren med sina verk, vilket han tror förstör granskningen av ett objekt. Vad han hoppas kunna uppnå istället är att tvinga åskådaren att engagera sig i konstverket och dess budskap, samtidigt som han lämnar utrymme för personlig tolkning.

En av Marshalls största inspirationskällor var hans mentor och konstnärskollega Charles White (1918-1979), som han upptäckte under grundskoleåren i en bok med titeln Great Negroes, Past and Present (1963). Senare antogs Marshall till en sommarkurs i teckning vid Otis Art Institute i Los Angeles County där White undervisade och hade sin egen ateljé som studenterna fick besöka. Det var där som Marshall upptäckte “mästarnas hemlighet”: där idéer blev verklighet på halvfärdiga dukar och klottrade pappersbitar.

Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (3)

Det var under sommarkursen som Marshall bestämde sig för att bli konstnär och studera vid Otis Art Institute. Han var en av fyra svarta studenter. När han började i Whites klass träffade han elever som Richard Wyatt Jr och Houston Conwill, som var lika fängslade av sin lärare som Marshall var.

Läs: 5 snabba om Kara Walker

Konstnären är främst känd för sina storskaliga dukar men han arbetar också med collage och skulptur. Samtidigt som han blev mer och mer framgångsrik, under 1980- och 1990-talet, bestämde han sig för att undervisa vid University of Illinois, där han var professor från 1992 till 1996. Hans framgång ledde till slu*t till hans erkännande och att han blev en McArthur Fellow 1997.

Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (4)

Marshall fick stor uppmärksamhet när Metropolitan Pier and Exposition Authority sålde ett av hans tidigare verk. Past Times (1997) såldes hos Sotheby’s 2018 för att finansiera ombyggnationer av deras campus. Målningen, som de köpte 1997 för 25 000 dollar, satte nytt rekord för konstnären när den såldes för 21 miljoner dollar (175 miljoner kronor) och förvärvades av Sean Combs, mer känd under sitt artistnamn P. Diddy. Konstverket är den ultimata bilden av amerikansk frihet eller den amerikanska drömmen, en dröm som den amerikanska minoriteten hade.

Marshalls verk finns att hitta på kända museer som Tate Modern i London, Museum of Modern Art i New York och Art Institute of Chicago i Illinois. En av hans största fans är Michelle Obama. Det är genom sin konst som Marshall hoppas på att öka människors medvetenhet om hur svarta människor behandlas i vardagen, genom att attackeras eller diskrimineras. Kerry James Marshall använder sin konst för att synliggöra den orättvisa verkligheten.

Upptäck fler konstnärer på Bbys Magazine

Artikel skriven av Sophie Bubmann

Kerry James Marshall skriver ny historia | Barnebys Magazine (2024)
Top Articles
Cem Kekik, de advocaat die niet op een advocaat wil lijken
Before you arrive - Employee Gateway
How To Start a Consignment Shop in 12 Steps (2024) - Shopify
Will Byers X Male Reader
Foxy Roxxie Coomer
Rubratings Tampa
UPS Paketshop: Filialen & Standorte
Davita Internet
Star Sessions Imx
Research Tome Neltharus
Goodbye Horses: The Many Lives of Q Lazzarus
Archived Obituaries
Mileage To Walmart
Parks in Wien gesperrt
Lesson 1 Homework 5.5 Answer Key
Zendaya Boob Job
Revitalising marine ecosystems: D-Shape’s innovative 3D-printed reef restoration solution - StartmeupHK
Cooking Fever Wiki
Best Nail Salon Rome Ga
Bcbs Prefix List Phone Numbers
Aucklanders brace for gales, hail, cold temperatures, possible blackouts; snow falls in Chch
Extra Virgin Coconut Oil Walmart
Powerball winning numbers for Saturday, Sept. 14. Check tickets for $152 million drawing
E22 Ultipro Desktop Version
Mission Impossible 7 Showtimes Near Marcus Parkwood Cinema
How to Watch the Fifty Shades Trilogy and Rom-Coms
Toyota Camry Hybrid Long Term Review: A Big Luxury Sedan With Hatchback Efficiency
Raz-Plus Literacy Essentials for PreK-6
Rimworld Prison Break
Employee Health Upmc
Walgreens 8 Mile Dequindre
Airtable Concatenate
950 Sqft 2 BHK Villa for sale in Devi Redhills Sirinium | Red Hills, Chennai | Property ID - 15334774
Kempsville Recreation Center Pool Schedule
Diggy Battlefield Of Gods
Armor Crushing Weapon Crossword Clue
Bratislava | Location, Map, History, Culture, & Facts
Hypixel Skyblock Dyes
Newcardapply Com 21961
Morlan Chevrolet Sikeston
Diana Lolalytics
Closest 24 Hour Walmart
Labyrinth enchantment | PoE Wiki
2023 Fantasy Football Draft Guide: Rankings, cheat sheets and analysis
Wal-Mart 140 Supercenter Products
Kb Home The Overlook At Medio Creek
UT Announces Physician Assistant Medicine Program
Marcel Boom X
Diario Las Americas Rentas Hialeah
Marion City Wide Garage Sale 2023
Minecraft Enchantment Calculator - calculattor.com
The Missile Is Eepy Origin
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6658

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.